Frissítve: 2006.08.02.

FAJTAISMERTETŐ

 

Való-e Önnek a német dog?

Milyen is a német dog fajta, és milyen követelményeket támaszt leendő tulajdonosa felé?

Nos, lehet, hogy furcsának fog tűnni az alábbi ismertető: ugyanis inkább lebeszélés, mint rábeszélés. A német dog speciális fajta, speciális igényekkel. Sajnos évről évre rengeteg dognak kell új gazdit keresnünk, egyszerűen azért, mert a tulajdonos nem tájékozódott megfelelően leendő kutyája igényeiről, adottságairól – és csak 1-2 éves korú kutya mellett döbbent rá, mit is vállalt a nyakába.


Nézzük talán sorban a leggyakoribb okokat, amik problémát okozhatnak:

„túl nagy, nem fér el”
A német dog impozáns méretű fajta, ha szabad ezt mondani – hiszen más kutyafajták is vetélkednek e címért - a legnagyobb kutyafajta. Egy kifejlett kan marmagassága minimálisan 80 cm, egy szukáé minimálisan 72 cm. Ez azonban csak az alsó határ, általában 80-85 cm, amihez 60-80 kg-os testtömeg társul.
El tudja ezt Ön viselni?

„túl nagy a mozgásigénye
Nem a klasszikus értelemben vett sportkutya, ennek ellenére szüksége van napi szinten egy kiadós, szabad, 1,5-2 óra hosszas mozgásra. Ha mindez biztosítva van számára, akár egy lakásban is kényelmesen el van. Dogot (de más kutyát se) láncon tartani nem lehet!
Biztosítani tudja Ön ezt?

„nem bírunk vele"
Egy dognak nincs szüksége szigorú dresszírozásra, de a következetes nevelés, illetve az alapvető vezényszavak megbízható ismerete elengedhetetlenül szükséges mind saját, mind kutyánk biztonsága érdekében. Egy felugráló, 80 kg-os „bomba” komoly sérüléseket tud okozni – merő szeretetből – egy felnőtt férfinek is. Vagy képzeljünk csak el, egy macska után iramodó dogot, aki után gazdája utánfutóként lebeg a póráz végén…
Biztosítani tudja Ön a rendszeres foglalkozást?

„Sokat eszik
egy kifejlett dog táplálékigénye ugyan nem olyan tetemes, mint a némely tulajdonos által elregélt legendákban hallani – ennek ellenére számítani kell rá, hogy naponta 600-1000 gramm jó minőségű tápot igényel. Sajnos a táplálékon való spórolás sok dogból csinált már kacskalábú, púposhátú, agárszerűen sovány szerencsétlent. Egy dog nem fog doggá válni ételmaradékon, vagy olcsó, harmadosztályú tápokon! Mielőtt dogot választ, érdeklődjön az árak felöl az állateledel boltokban, és számolja ki: tud-e ekkora összeget fordítani havonta kutyájára, annak várható élete végéig: vagyis közel egy évtizedig. Arra is számítson, hogy még minőségi táplálék mellett is gyakran különböző csonterősítőkre és vitaminokra is szüksége lesz dogjának a növekedési szakaszban, ami további kiadásokat jelent.
Megengedheti Ön ezt magának?

Amennyiben a fenti kérdésekre „igennel” válaszol, akkor bátran vállalkozhat arra, hogy megossza életét egy különleges megjelenésű, érzékeny lelkivilágú, higgadt családi kutyával. Aki megismerte ezt a fajtát, többé nem tud szabadulni varázsától örökre függővé válik.

Üdvözöljük a DogFüggők között!


Honnan, és hogyan válasszon magának dogot?

A legtöbben meghökkennek, amikor először tájékozódnak egy német dog kölyök vételárát illetően. A - valljuk be - néha csillagászatinak tűnő összeget közelebbről megvizsgálva azonban hamar megértjük, miért?

Egy optimálisan felnevelt kiskutya "előállítási" költsége, egy 6-8 fős alomnál, ahol semmiféle komplikáció nincs MINIMÁLISAN kb. 50-60 eFt kiadást jelent a tenyésztő számára.

Ebben természetesen NINCS BENNE az anyakutya tenyészérett korig tartó táplálása, férőhelyének kialakítása, egészségügyi ellátása, kiállításra hordozása, stb... ami 2 éves korra a 1,5-2 MILLIÓ forintot is elérheti.

A leendő vásárlók előszeretettel hangoztatják, hogy "nekünk nem kell olyan drága kutya, csak kedvencnek lesz". Tehát nézzük meg, mi befolyásolja az árak alakulását.

Az árat befolyásolja a kereslet, az alomszám (ha csak kevés kölyök születik, értelemszerűen magasabbak az egy kiskutyára jutó kiadásai is a tenyésztőnek), a kölyök neme, színváltozata - illetve az adott egyed minősége, pl. foltos egyedeknél a színezet tetszetőssége. Általánosságban elmondható, hogy Budapest környékén, illetve az ország nyugati felében magasabbak az árak. Érdekes, hogy sokszor a legjobb minőségű kölykökért se utaznak szívesen a vevők, még ha maga az útiköltség csupán töredéke is az árkülönbözetnek. S mivel megveszik azt, amit helyben kapnak, ezt a helyi szaporítók természetesen ki is használják...

Apropó, szaporítás! A törzskönyvezés ára elég minimális költség a tenyésztő részére (minősített tenyészegyedeknél 4.500 Ft) így annak a szövegnek NE DŐLJÖN BE, hogy azért olcsóbb a kölyök, mert "nem váltottak ki rá törzskönyvet"... A szaporítók többnyire a költség jelentős hányadát kitevő részen, az anya és a kölykök táplálásán, állatorvosi ellátásán, illetve a minőségen spórolnak... sajnos. Egy hiányos egészségi állapotú kölyök "helyrepofozására" pedig az új tulajdonos nagyságrendekkel többet fog rákölteni, mint amennyi egy korrekt tenyésztő által kért vételár lett volna... csak itt is igaz a "késő bánat" mondás. Tehát ügyeljen, és ne kövesse el Ön is azt a hibát, amit már rengeteg ember.

Ne feledje: pl. egy műszaki cikkhez (ami egy kiskutya árának töredékébe kerül) természetes, hogy valamiféle bizonylatot/garanciát kap. Pedig egy élőlény esetében mennyivel több probléma merülhet fel; FELTÉTLENÜL ragaszkodjon adásvételi szerződés kötéséhez, függetlenül attól, hogy mennyiért vagy milyen célra vásárol kiskutyát.

Tisztességes, korrekt tenyésztő kizárólag szerződéssel ad el kiskutyát. Aki vonakodik szerződést kötni, azt nagyon gyorsan ott kell hagyni. A szerződés feltételekben való megegyezés már más lapra tartozik. Az adásvételi szerződés azért is lényeges, mert szükséges ahhoz, hogy az új tulajdonos a nevére átírathassa a kiskutyát.

Ha mérsékelt árú dogot szeretne, nem kiállítási/tenyésztési szándékkel, érdeklődjön a megbízható tenyészetekben kifejezetten "hobby célú" kölyköt keresve. Általában mindenütt születik színhibás, foghibás stb. kiskutya, amely tökéletes házikedvenc lehet ön számára, s vételára kisebb kiadást jelent.

Ha úgy gondolja, hogy be tud vállalni egy megunt, kidobott dogot, akkor ajánlom figyelmébe az Autonom Dog Portal http://doggen.fw.hu oldalon rendszeresen frissülő, mentett, örökbefogadható dogokat ismertető adatbázist. Nem biztos, hogy az oldal látogatásakor éppen Önnek megfelelő kutyus vár gazdit. Ebben az esetben adja meg elérhetőségét, igényeit – és megkeressük Önt, ha megfelelő gazdikereső dog jut tudomásunkra.


Kizárólag olyan helyről válasszon, ahol meggyőződött arról, hogy a tenyésztő

» szeretettel bánik állataival, a kutyák körülrajongják; kerülje az olyan embert, akitől fél a kutyája!

» biztosítja a kutyái optimális táplálását és elhelyezést (tisztaság, tágas mozgástér); az etetőedények sok mindenről árulkodnak!

» gondoskodik a szükséges egészségügyi ellátásról (immunizáló oltások, féreghajtás, stb.). Nézze meg az anya és a kölykök oltási könyvét! Itt a féreghajtásokat is feltüntetik.

» állatai tiszták, egészségesek, láthatóan jól érzik magukat a bőrükben

» az előírásoknak megfelelően tenyészt: a szülők rendelkeznek tenyészszemlével, a kölykök törzskönyvén NINCS felülbélyegzés

Nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb, de a különösen olcsó ajánlatoknál érdemes nagyon óvatosnak lenni, mert sajnos gyakran a tápláláson, egészségügyi ellátáson spórolnak - amit aztán persze a kölyök új tulajdonosa sokszorosan rákölt az állatorvosra...


Információgyűjtés a fajtáról, tenyésztőkről

Nyugodtan szólítsa meg a dogot sétáltató ismeretlen személyt az utcán, higgye el, az udvarias érdeklődés hatására szinte mindenki lelkesen segít a fajtával kapcsolatban!

Ha van kedve fórumokat látogatni, sokat tanulhat az ott folyó beszélgetésekből. A fórumozók örömmel fogadják a fajta iránt érdeklődőket, akkor is, ha még nincs kutyusuk. Különösen sokan megfordulnak a Netboard fórum „Német dog” című topikján, amit az alábbi linken érhet el: http://www.netboard.hu/viewtopic.php?topic=6719

Kifejezetten ajánlott kutyakiállításokon érdeklődni, illetve a fajtát tartó személyekkel szóba elegyedve információt gyűjteni. Beszélgessen a tenyésztőkkel minél többet. Az igazi tenyésztőt szinte "le se lehet lőni" ha a kutyákról van szó.

Mielőtt vásárlás mellett dönt, látogasson el minél több szimpatikus tenyészetbe, nézzen körül a tartási körülményeket illetően. Ne döntsön elsőre!

A német doggal foglalkozó tenyésztőket, illetve információkat találhat az alábbi helyeken:

„a Kutya” című havilap

Danubius Dog Club http://www.danubiusdogclub.hu

Autonom Dog Portal http://doggen.fw.hu
(információ: Petőfi Renáta 30/ 328-0622)

DogFüggők www.dogfuggok.hu