Frissítve: 2015. 11. 19.
 
 
 

Teljes, magyar verzió
2013-01-07

A német dog színgenetikája
a molekulárgenetikai kutatások tükrében

Ismeretterjesztő tanulmány, készült a „Great Dane Stud Directory” számára

Petőfi Renáta © 2012

Shorter version
2013-01-07

Colour genetics of Great Danes on the spot of the molecular genetic researches

Educational study for the „Great Dane Stud Directory”
written by Petőfi Renáta © 2012

English translation: Roxana Szabo & Lori Goerling

 
 

Vett már Ön az aluljáróban gagyizó asszonytól aranygyűrűt?
De hát miért nem...?

OLCSÓ DOGOT akar?
tenyészszemlével nem rendelkező szülőktől származó kölyök szerződés, származási lap, oltási könyv nélküli vásárlása ugyanez...

Ön NE dőljön be a szaporítóknak, a hamisítóknak!
Ugyanúgy, mint a gagyizók, ők vannak a legnagyobb hanggal, ők méltatlankodnak leginkább, és a laikus személyeket nagyon könnyen megtévesztik, olyannyira, hogy a végén még a vevő érzi úgy, hogy nagyon jó üzletet csinált.
ENNÉL A PONTNÁL LEGYEN GYANÚS!

Ilyenkor gondoljon arra a bizonyos aranygyűrűre a színesszoknyás asszony markában az aluljáróban! Elhinné, hogy a karkötőnyi vastag sárga fényes gyűrű, "rubintokkal, zsafírokkal" valóban arany lenne ötezerért?

Tudta-e Ön, hogy a fajtára jellemző óriási testméret eléréséhez szükséges növekedés miatt a nem megfelelő minőségű, és nem megfelelő összetételű táplálék nagyon súlyos növekedési zavarokat okozhat ennél a fajtánál? Éppen az általánosan reklámokban ajánlott, "sok húst tartalmazó" népszerű, közismert tápok, valamint a hozzáértés nélkül adagolt vitaminok, táplálékkiegészítők a felelősek szinte az összes tönkrement "doglábért". X vagy O, sok betű létezik... Tudta-e Ön, hogy a pár hónapos korban előidézett hibák a későbbiekben már soha nem javíthatóak?
Miért hiszi el, hogy egy legendásan óriástestű, nagy táplálékigényű kutya kölykét megéri 10-20-30-50 ezer forintért "megtermelni" úgy, hogy az - állítólag - megfelel az állatvédelmi előírásoknak és a fajtával kapcsolatos akárcsak legalapvetőbb elvárásoknak?

Tudta Ön, hogy a német dog fajta 1888 óta létezik, és azok a "fránya, tudatlan németek" dolgozták ki a fajtával szemben támasztott anatómiai és egyéb követelményeket? Az elmúlt 120 év alatt bőven volt idő arra, hogy időközben a többi dograjongó országgal összefogva kiforrjon, és gyakorlatban is tesztelésre kerüljön az elképzelésük.
Akkor miért hiszi el, hogy egy helyesírás terén is kihívásokkal küzdő önjelölt "kutyaszakértő" feltalálja a saját kertjében az "igazi tökéletes német dogot" különböző fajták keresztezésével?

Tudta Ön, hogy a tenyészszemlék során kötelező a leendő szülők csípőízületi diszpláziaszűrési eredményének bemutatása? Bármennyire szép is legyen az adott kutya, csak az állatorvos által igazoltan egészséges egyedek kaphatnak "tenyésztésre alkalmas" minősítést.
Akkor miért hinné el, hogy a tenyészszemlével nem rendelkező szülőktől származó, igazolatlan eredetű kölyök egészséges? Tett bármit is a szaporító az örökletes betegségek kiszűrésére? NEM.

Tudta Ön, hogy kivétel nélkül MINDEN állatfajtának a kialakítása során komoly szerepet játszott a rokontenyésztés? Szakértő, képzett kezekben, meggondoltan alkalmazva a mai napig az egyik legfontosabb nemesítési eljárás az állattenyésztésben.
Az eddig felsoroltak után elhiszi még a "gagyidogosnak", hogy a szabályok betartásával, tisztességes munkával, idejüket, anyagi forrásaikat nem kímélve tenyésztő IGAZI DOGRAJONGÓK által kínál kutyák "selejtesek", mert "beltenyésztettek"?

Az IGAZI TENYÉSZTŐKNÉL az almok létrejötte a körültekintő, közel sem filléres tenyészszuka beszerzésével kezdődik, és a több évnyi munka, táplálás, állatorvosi ellátás, tenyészalkalmassági és állatorvosi alkalmassági vizsgálatok, kiállítások, legtökéletesebb kiskutyákat eredményező külföldi fedeztetés, összesen akár több ezer kilométernyi autózás, stb. eredményeként születnek meg a kiskutyák. A felnevelési költségeket talán már Ön is sejtheti, kezdve az anya esetleges császármetszésétől, a fajta igényeinek megfelelő minőségi kölyöktápig, oltásoktól a féreghajtásig, törzskönyvezéstől a chipezésig.
Nem gyanús cseppet sem, hogy az olcsó dogot kínáló árus vajon mit "spórolt ki a kiskutyából"?

Ön NE hagyja magát becsapni!

1. Mindenképpen látogasson el több tenyészetbe, kiállításra, ismerkedjen meg a fajtával, saját maga gyűjtsön tapasztalatokat

2. Mindig, minden körülmények között ragaszkodjon az alábbiakhoz:

 • származási lap
  (ha autót vesz, kéri a forgalmit? Kutyát is - jó esetben - évtizednyi időre választ az ember, s a származási lap igazolja az eb származását, "személyazonosságát")
  Egy lényeges megjegyzés! Magyarországon KIZÁRÓLAG a MEOE (fajtagondozója a Danubius Dog Club) ad ki olyan származási lapot, amit az FCI elfogad. Mit jelent egy NEM FCI által elfogadott szervezet által törzskönyvezett kiskutya megvásárlása az Ön szempontjából? Gyakorlatilag azt, hogy hiába fizette meg a törzskönyvezett kutya árát, ezt a fajta törzskönyvet a nemzetközi szervezet nem fogadja el - az ebet az FCI rendezvényekre nem nevezheti (a kiállítások 98%-a), és az utódait sem törzskönyvezi a MEOE. Azaz van is "törzskönyve" meg nincs is....

 • mindkét szülő rendelkezzen tenyészszemlén szerzett, úgynevezett "tenyésztésre alkalmas" minősítéssel
  (ez igazolja azt, hogy a német dog fajtához értő, a hazai dogtenyésztők által tudásában elismert szakember szerint is fajtatiszták a szülők, és nincs durva, fajtajellegtől jelentős eltérést eredményező hibájuk)

 • a kutya adataival kitöltött oltási könyv a korának megfelelő oltásokkal és féregtelenítésekkel
  (ha a kölyök rendelkezik a korának megfelelő immunizáló oltásokkal, és Ön is beadatja az aktuálisan időszerű szurit, NEM fog megbetegedni az adott betegségben a kiskutya. Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét - de még inkább állatorvosát!)

 • adásvételi szerződés az eladó, a vevő, a tanúk, és a kutya személyazonosító okmányokkal illetve származási lappal igazolt adataival

 • egyedi megjelölés (mikrochip)
  (ha nincs beazonosítható jelölés a kiskutyán, honnan tudhatja, hogy valóban az adásvételi szerződés leírásában szereplő egyedet vitte haza? Kifizeti, és reklamáció esetén (pl. elpusztul 3 nap múlva a kölyök, sír az egész család) nem tudja bizonyítani még bíróság előtt sem az igazát)

A kutyavásárlás egy életre szól.
Ne rontsa el rögtön a választásnál!

És még valami, bár akár ezzel kezdhettem is volna:
A gagyizónak minden eladó, mindenre megesküsznek!
Ne higgyen a mesének, hogy ez egy olcsón is tartható fajta!
Még százezres nagyságrendű összegnél sem megvenni drága, hanem TARTANI!

Egy dog nem fog doggá válni ételmaradékon, vagy olcsó, harmadosztályú tápokon! Mielőtt dogot választ, érdeklődjön az árak felöl az állateledel boltokban, és számolja ki: tud-e ekkora összeget fordítani havonta kutyájára, annak várható élete végéig: vagyis közel egy évtizedig. Rá tudja rászánni a kutya élete első másfél évében azt az előreláthatóan havi 20-30 ezer forintot, amibe egy dog FAJTÁJA IGÉNYEIT KIELÉGÍTŐ tartása VALÓJÁBAN kerül?
Belegondolt abba, hogy ez éves szinten 200-300 eFt?

A német dog fajtamentés során szerzett tapasztalataink alapján kijelenthető, hogy a dogok harmadától 6-12 hónapos korában kívánnak megszabadulni - amikor kiderül, hogy mekkorára is nő, és mennyit fogyaszt! A másik döbbenetes és elszomorító tény pedig az a tapasztalatunk, hogy az új gazdát kereső kutyák többsége egyértelműen táplálási, tartási hibából eredően tönkretett végtagokkal keresi a megváltó új gazdát.

Ő is egy a sok közül:

Nagyon kérjük, NE VEGYEN DOGOT,
se gagyizótól, se tenyésztőtől, sehonnan,
ha nem tudja neki hosszú távon megadni a speciális ellátást!

 
2013.09.22.
MKSZ CAC-DERBY SHOW
eredménylista és fotók!
2013.09.14.
Danubius Dog Klub
Speciál Német Dog Klubkiállítás
eredménylista és fotók!
Zagyvarékas DDK Klubkiállítás 2012
 

Kedves tenyésztő és tulajdonos! Reméljük, hogy egy-egy jól sikerült fotóval örömet szerezünk Neked.
Az oldalon található képeket szabadon felhasználhatod, munkánkért nem kérünk fizetséget. Cserébe arra kérünk, hogy támogasd a hazai német dog fajtamentést - akár havonta egy kutyás újság árával, vagy egy CAC kiállítás nevezési díjával. Már azzal is sokat tehetsz, ha az adó 1% felajánlásáról szóló nyomtatványt terjeszted ismerőseid között. Információ:
http://www.futrinkautca.hu/ Köszönjük!

Ajánljuk figyelmedbe a következő oldalakat:
BÁRMILYEN kutya beszerzése előtt:
http://olcsokutya.uw.hu/
NÉMET DOG fajtamentés:
http://www.futrinkautca.hu
RESCUE statisztika 2005

Ajánlott felbontás / This page is best viewed with IE 1024x768

Locations of visitors to this page